BSC Kennisbank

Minimaal 3 tekens typen om de zoekfilter te activeren.

inspectie inspecteurs controle.1

Wat is het verschil tussen een erkend deskundige en een deskundige?

Kort gezegd: een deskundige kan iets beoordelen, een erkend deskundige is bevoegd om een keuring te doen. ‘Deskundigen’ zijn personen die door hun opleiding en ervaring in staat zijn om een bepaalde zaak met voldoende vakkennis te beoordelen. Ze doen visuele controles en testen de installaties. Denk hierbij aan schippers en bemanningsleden met de vereiste kennis en ervaring. Een ‘deskundig bedrijf’ is een onderneming die op grond van hun dagelijkse activiteiten voldoende vakkennis heeft. Zoals bijvoorbeeld een scheepswerf of inbouwfirma.
Een 'erkend deskundige' is iemand (of een bedrijf) die door ILT aangewezen is om inspecties uit te voeren. Alle erkend deskundigen zijn te vinden op de website van ILT: https://www.ilent.nl/onderwerpen/erkende-bedrijven-binnenvaart

Verberg antwoord Lees verder
Nummerkenmerken

Welke kenmerken moeten er op een schip te zien zijn?

Een groot schip (groter dan 20 m) mag niet deelnemen aan de scheepvaart zonder de juiste kenmerken. De kenmerken moeten op de romp of op duurzaam bevestigde borden te zien zijn.

Verplichte kenmerken:

  1. De naam van het schip. Dit mag ook de naam van een instelling of de gebruikelijke afkorting daarvan zijn, eventueel gevolgd door een nummer. De naam moet aan beide zijden van het schip te zien zijn en moet ook van achteren zichtbaar zijn (met uitzondering van een duwbak).
  2. De thuishaven van het schip en de letter (of de lettercombinatie) van het land. Dit moet óf aan beide zijden van het schip óf aan de achterkant van het schip aangebracht worden.

Eisen aan de kenmerken:

  • Een lichte kleur op een donkere ondergrond of een donkere kleur op een lichte ondergrond.
  • Goed leesbare en onuitwisbare Latijnse letters en Arabische cijfers.
  • Hoogte voor de naam is tenminste 20 cm en voor de overige aanduidingen tenminste 15 cm.
  • De breedte en stamdikte van de cijfers en letters staan in een juiste verhouding tot de hoogte.
  • Voor kleinere schepen mag de naam en de overige aanduidingen (in overleg met de inspecteur) in een passend formaat bij het schip worden aangebracht.
Verberg antwoord Lees verder
Wanneer moet mijn schip gecertificeerd zijn?

Wanneer moet mijn schip gecertificeerd zijn?

Is uw schip nog niet gecertificeerd en wilt u weten of dit noodzakelijk is? Via dit stroomschema kunt u zelf controleren of uw schip certificaatplichtig is.

Verberg antwoord Lees verder
Pleziervaartuig e1667331434973

Vragen over de certificaatplicht voor pleziervaartuigen?

De afmetingen van een pleziervaartuig bepalen of het schip gecertificeerd moet worden. Er zijn twee
criteria, wanneer het schip valt onder één van deze criteria dan zal het schip moeten worden
gecertificeerd.
1. Vaartuigen met een lengte (L) van 20m of meer:
- Lengte (L) over de stevens, zonder aangehangen roer, boegspriet of zwemplateau
2. Vaartuigen waarvan het product van de lengte (L), breedte (B) en diepgang (T) meer dan
100m³ bedraagt.
- Lengte (L) over de stevens
- Maximale breedte (B) op de huid
- Maximale diepgang (T) op zoet water, zonder kiel of hak en met volle tanks

In dit document hebben wij alle veelgestelde vragen over de certificaatplicht voor pleziervaartuigen en de antwoorden hierop voor u op een rijtje gezet.

Verberg antwoord Lees verder
amsterdam gaddec905d 1920

Is er een verschil tussen vervangen en vernieuwen?

Over het algemeen is er alleen sprake van vervanging als het gaat om het vervangen van een onderdeel of een gedeelte. Denk bijvoorbeeld aan een verrot raamkozijn van een stuurhut. Het gedeelte dat verrot is wordt verwijderd en er komt nieuw hout voor in de plaats. Of denk aan het vervangen van een motoronderdeel. Het oude onderdeel gaat er uit, het nieuwe gaat erin. Dit moet op exact dezelfde manier teruggeplaatst worden als het oude.

Als je het grootser aanpakt is er sprake van vernieuwing. In plaats van een motoronderdeel, haal je de hele motor eruit. De nieuwe motor moet dan aan de Stage V eisen voldoen. Of in het voorbeeld van het verrotte raamkozijn: je vervangt niet alleen het rotte deel maar vervangt de hele stuurhut. Er is dan sprake van vernieuwing. En in dat geval moet de stuurhut voldoen aan de huidige eisen, zoals volledig rondom zicht.

Verberg antwoord Lees verder
Heb je een vraag of kom je ergens niet uit?

Bel of mail ons. We helpen je graag.