Ons vorige artikel ‘Dyneema, 3 keer zo sterk als staal’ heeft geleid tot verschillende reacties en ervaringen. Reden genoeg dus om verder in te gaan op dit onderwerp.
Onze stelling dat Dyneema 3 keer zo sterk is als staal, is niet juist. Dyneema heeft een vergelijkbare sterkte als staal bij gelijke diameter, maar is 7 keer lichter in gewicht. In de binnenvaart worden veel verschillende soorten synthetica gebruikt. Daarvan zijn Dyneema, polyester (PET), polyamide (PA) en polypropyleen (PP) de bekendste. Bij de pleziervaart zie je vooral Dyneema, PET en PA. Door het aanbrengen van coatings (voornamelijk binnenvaart) en mantels (pleziervaart) wordt de UV-bestendigheid van de synthetica vergroot.
Voor alle synthetische materialen, en dus ook voor Dyneema, geldt dat er aandacht nodig is voor het juiste gebruik, onderhoud en inspectie omdat dit wezenlijk anders is dan staaldraad. Met Dyneema kan bijvoorbeeld een kleinere buigstraal worden toegepast dan staal. Bij gebruik over scherpe hoeken zal dat leiden tot beschadiging van de last-dragende kern en uiteindelijk tot falen van het touw. Dat geldt trouwens voor alle synthetica. Omdat Dyneema een zeer glad garen is (en dus een lage wrijvingscoëfficiënt heeft), behoeft de splits extra aandacht. Vraag de leverancier of riggers om advies. Zij kunnen precies uitleggen hoe een splits gemaakt moet worden waarbij een hoge sterkte, betrouwbaarheid en duurzaamheid geborgd is.
Heeft u goede of minder goede ervaringen met Dyneema? Deel ze met ons.